Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Op zondagavond achter het orgel

  RIDDERKERK - Praten over huisgodsdienst. Doe je dat eigenlijk wel? Dirk Pieter Bijl (18) uit Ridderkerk reageert voorzichtig. „Het kan op mensen snel overkomen alsof je wilt laten zien wat je allemaal doet. Dat wil ik niet.”

  Dirk Pieter Bijl

  Dirk Pieter Bijl

  Toch loopt de Ridderkerker niet weg voor een paar vragen over dit thema. „Ik merk dat er onder mijn leeftijdgenoten velen zijn die over dit onderwerp met vragen lopen. Daarom is het zo belangrijk dat we er met elkaar op open wijze over praten. Daarnaast is het van belang de tijd te nemen om het Woord te bestuderen.”

  De vader van Dirk Pieter bidt en dankt altijd hardop bij het eten. „Hij gebruikt een formuliergebed, omdat de vrijmoedigheid voor een vrij gebed ontbreekt.”

  Dirk Pieter ziet wel een verschil tussen formuliergebeden en vrije gebeden. „Ik vind het goed als er vrije gebeden aan tafel gedaan worden, zodat de noden van het gezin en ieder persoonlijk voor de Heere kunnen worden neergelegd. Een groot gevaar kan zijn dat het oog meer is op de mensen dan op God.”

  Toch zijn de formuliergebeden er niet voor niets, stelt Dirk Pieter. „Ik denk zeker dat het goed is als er in het gezin hardop wordt gebeden. Juist in het samen bidden komt de eenheid van het gezin tot uiting.”

  De vader van Dirk Pieter leest zelf altijd uit de Bijbel voor. „Wij lezen niet allemaal mee. Wel praten we soms nog even over het gelezen gedeelte door. Het gaat dan meestal over bepaalde zaken die ons zijn opgevallen.”

  Op zondag praat het gezin Bijl na de kerkdienst regelmatig na over de preek. „Dit gebeurt meestal onder koffietijd. Het is fijn dat daar tijd voor is. Deze gesprekken zijn leerzaam.”

  Een gezamenlijke avondsluiting als gezin is niet aan de orde. „Dat doen we allemaal persoonlijk door uit de Bijbel te lezen, een stukje uit een dagboek en gebed.”

  Op zondagavond kruipt de Ridderkerker vaak achter het orgel. „Dan zingen wij na het eten met elkaar tot we koffie gaan drinken. Ik vind dit altijd erg fijn.”

  Dirk Pieter is blij dat er bij hem thuis open over bijbelse zaken wordt gesproken. „Ik durf niet te spreken over een goede manier als het gaat over de manier waarop er bij ons thuis aan huisgodsdienst wordt gedaan. Ik ben wel blij dat we bij ons thuis open over bijbelse zaken kunnen spreken. Ik hoop dit later zelf ook voort te kunnen zetten.”

  Dit artikel komt van www.refdag.nl.

  Reacties (13)

  Eelco
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:17

  Wat een onzin, 'ikkuh'. Dat is best normaal hoor. Je gaat op zondag toch geen huiswerk doen? Het is niet voor niets zondag
  Renske
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:8

  Wij zingen thuis ook best vaak met elkaar. Niet altijd, het is geen verplichting of zo. Meestal begint er iemand op 't orgel te spelen en dan zingt iedereen na een poosje vanzelf mee. Ik vind het zelf altijd heel fijn, ik zou dat later ook wel willen b.l.e.w. Jojo, wat jammer dat jij niet zo bent opgegroeid. Maar soms kan die fijne sfeer er ook bijv. op de JV zijn, of op kamp, ik weet niet hoe oud je bent...Maar het is echt aan te raden daar eens heen te gaan. Maar dat is natuurlijk wel minder fijn als dat het gewoon thuis spontaan kan. Veel sterkte met alles!! Roos, jij doet op zondag 'bewust ' je huiswerk. Wat bedoel je daarmee? Dat je weet dat het verkeerd is, maar het toch doet? Ik vind het fijn dat de zondag een dag is waarop je geen huiswerk hoeft te maken en met andere dingen bezig mag zijn.Dat PS slaat IDD nergens op, dat is toch niet zo belangrijk? Ik vind het wel erg gezocht 'dat je God niet gunt om een volledige naam te dragen. Dat is waarsch.absoluut niet zo bedoeld
  wdgoffau@kliksafe.nl
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:5

  Kspeel op zondag ook stukken en g1 godsdienstige ofzo... ma ook musicals waarom nie??? Ma Roos of hoe je ook heet je heb wel glijk ze zijn wel allemal tegu je gezellig he, met! je eentje kuzzz
  kkkuu
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:37

  jahw ookee,, maar sommige leraren die geven voor maandag hw op ... nouw daar zit je dan, op zaterdag heb ik wel andere dingen te doen .. en op zondag dus nix !! maarru .... dan wil ik liever ook nii leren hor ,, want dan ontheilig je de zondag natuurlijk .. dan weet ik het oowk niej meer:s
  suusjuh
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:2

  hai, ik vin da jullie roos wel erg afkaffere hoor!beetje respect voor elkaars mening mag ook wel!beetje dimme!!!
  yk
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:14

  oke fleurtje en krentebroodje, kbent helemaal met jullie eens!! iedereen heeft een eigen mening van wat hij/zij op zondag doet, daar heeft jojo nix over te zeggen. de een voelt zich lkkr met huiswerk en de ander met psalme zingen. doe gewoon waar je je goed bij voelt!
  jel
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:42

  sjonge wat zijn jullie bezig met elkaar zeg! je eigen mening hebben is niet verkeerd, maar ga asjeblieft met respect met elkaar om! zoals er nu gedaan word tegen roos is niet goed, maar ik vind het ook niet helemaal right hoe roos tegen de rest doet!!! zulle we even stoppen met die discussie? weet je wat mij het slimst lijkt: als jullie er nu niet uitkomen of je wel of niet huiswerk mag maken op zondag, doe het dan voor de zekerheid gewoon NIET, dan weet je zeker dat je niet zondigd!!!!! ik vind zelf dat huiswerk maken op zondag niet mag, tenzij het godsdienst is. maar dat is mijn mening. we zullen het oordelen maar aan de Heer overlaten, lijkt me het beste idee!
  hvjOuuww
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:1059

  okeej...
   ....love....
  Jonneke
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:16

  nou dat over mening vind ik een disc maarre roos weet het nu ook wel dat zondag een door God geschapen rustdag is
  Jonneke
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:16

  lekker gezellig trouwens
  RobertJanhvj
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:4

  ik vind dat je op zondag juist wel orgel mag spellen want je moet ook god loven en dat kun je juist met orgels spel en als je er dan bij gaat zingen!
  flower88
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:13

   

  Jonneke
  bezorger schreef op dinsdag 19 februari 2008 - 12:59

  lekker gezellig trouwens


  Niet echt nee.

  Dirk Pieter: goed bezig

   

  sgatje
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:244

   

  RobertJanhvj
  bezorger schreef op dinsdag 24 juni 2008 - 10:05

  ik vind dat je op zondag juist wel orgel mag spellen want je moet ook god loven en dat kun je juist met orgels spel en als je er dan bij gaat zingen!


  Ik zit bijna heel de zondag achter het orgel! En je moet de Heere loven met de orgel en de harp.. Psalm 150!

   Gedraag je zoals je bent! Er zijn al genoeg anderen!
  I love You!