Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  LCJ-enquête: Thuis weinig nagepraat over preek

  BUNSCHOTEN - Het zou goed zijn als jongeren een langere verkeringstijd hebben dan nu doorgaans het geval is. Dat stelde ds. J. van Amstel uit Ede donderdagavond tijdens de jaarvergadering van het LCJ in Bunschoten.

  De christelijke gereformeerde jeugdbond presenteerde donderdag de uitkomsten van een enquête over de plaats van huisgodsdienst in gezinnen.

  De christelijke gereformeerde jeugdbond presenteerde donderdag de uitkomsten van een enquête over de plaats van huisgodsdienst in gezinnen.

  De christelijke gereformeerde jeugdbond presenteerde tijdens de bijeenkomst de uitkomsten van een enquête over de plaats van huisgodsdienst in gezinnen.

  Uit het onderzoek blijkt dat in 80 procent van de gezinnen hardop wordt gebeden. Iets minder dan de helft van de ouders gebruikt een formuliergebed.

  Slechts 11 procent van de ondervraagden gaf aan dat tijdens het bijbellezen na de maaltijd de aanwezige kinderen in een eigen Bijbel meelezen. Samen zingen is niet populair: zo’n 56 procent zingt nooit met elkaar. In een op de zeven gezinnen wordt er alleen op zondag samen gezongen. Ook blijkt uit het onderzoek dat in minder dan eenderde van de gezinnen wekelijks thuis nagesproken wordt over de preek.

  Op zaterdagavond moet het gezellig zijn in het gezin, als een goede voorbereidingstijd op de zondag, stelde de ds. J. van Amstel. Hij sprak als eerste over het thema ”Godsdienst thuis”.

  Vanuit de zondag zal de dienst van de Heere ook in de week gestalte kunnen krijgen, zei ds. Van Amstel. „In het ’s morgens op tijd opstaan om te kunnen bidden en in de Bijbel te lezen. In het een Bijbeltje meegeven wanneer een kind de hele dag van huis is, om tussen de middag eruit te kunnen lezen. Waar moeder echt aanwezig is en vader een luisterend oor heeft, kan het leven met en voor de Heere tot ontplooiing komen en laten we geen leeg testament achter.”

  Ds. Van Amstel wees op het belang van een goede voorbereiding op een christelijk huwelijk. „Alleen wanneer je samen luistert naar de Heere en samen kunt bidden, is daar sprake van. Over het kinderen krijgen en de omgang met elkaar zul je het samen volledig eens moeten zijn, wil het een goede start zijn van een verantwoord huwelijk.” In dat verband pleitte de predikant ervoor dat ambtsdragers een apart huisbezoek brengen aan stelletjes die verkering hebben.

  Ook speciale huwelijkscatechese is geen overbodige luxe, stelde de predikant. „Ik weet van collega’s die een hele serie avonden belegden voor jonge echtparen en voor jonggehuwden, waarbij ook hun vrouw aanwezig was om mede leiding te geven. Wat mij wel opvalt is dat door aanstaande echtparen doorgaans weinig kennis genomen wordt van wat er vanuit eigen kring over het huwelijk is verschenen. Bij de voorbereiding van de trouwdienst spreek ik altijd met bruidsparen over het gezamenlijk gebed en over de seksuele omgang met elkaar.”

  Lees het hele artikel op www.refdag.nl.

  Reacties (3)

  ik's'ik
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:6

  van da verkering vin'k grote onzin t'zal je mar gebeure zeg. de huwlijks catachese kank me iets bij voorstelle
  juud
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:13

  k vind het een goed idee om huwelijkscathegese te geven lijkt me goede voorbereiding, want dat zijn dingen die pas echt belangrijk zijn!! liefs
  kleinknorretje
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:55

  het is toch duidelijk, je mag zoenen in je verkeringstijd mar niet "onder de gordel "komen. want als je dat al een klein beetje doet ben je niet meer te stoppen.