Voer voor vogels; maak een vogelhuisje

Creatief
beeld Jaco Hoeve Fotografie
4

Bijvoeren van vogels, is dat wel of geen goed idee? Volgens de Vogelbescherming wel, omdat het vogels in de winter veel energie kost om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. In een koude nacht verliezen kleinere soorten soms 10 procent van hun gewicht.

Als extra energiebron kun je in de winter bijvoorbeeld vetbollen of pinda’s ophangen. Ook in de lente, als de beestjes druk zijn hun nest te bouwen, kan er voedselschaarste optreden en is bijvoeren volgens de organisatie geen overdaad. Dat kan met meelwormen of vierseizoenenzaad. Een fijne geruststelling: vogels overeten zich niet.

Een vetbolletje is vaak kant-en-klaar op te hangen, evenals een pindaslinger. Maar waar laat je het vogelzaad? Nou, gewoon in de schil van de sinaasappel die je voor je ontbijt hebt geperst. Twee vliegen in één klap. De kinderen kunnen er nog een leuk huisje van ijsstokjes bij knutselen zodat je een gezellige vogelhanger in de tuin hebt. Dit projectje kost weinig tijd, dus ideaal voor een verloren uurtje op een woensdagmiddag.

Benodigdheden

* 6 x 7 ijsstokjes

* houtlijm

* 1 kleine tapasprikker

* 1 sinaasappel

* touw

* houten lepel

* eventueel (spuit)verf

Aan de slag

* Leg met 7 ijsstokjes de vorm van een huis. Leg de stokjes om en om op elkaar en lijm vast.

* Herhaal voorgaande stap nog 2 keer.

* Lijm midden onder een tapasprikker en daaroverheen meteen weer een ijsstokje. Plak alle houtjes om en om op elkaar zodat uiteindelijk de vorm van een huis in 6 lagen ontstaat.

* Laat het geheel drogen en de lijm uitharden.

* Snijd een sinaasappel doormidden en pers uit. Maak aan de rand drie gaatjes met gelijke tussenafstand. Rijg door elk gaatje een stuk touw en knoop de drie strengen boven aan elkaar.

* Strik ook een touw vast aan de bovenkant van het gelijmde huisje. Knoop zowel het huisje als de halve sinaasappel aan de houten lepel. Het huisje hangt aan het uiteinde van de stok en de sinaasappel aan de lepelzijde.

* Knoop in het midden van de lepel een touw en hang het geheel op in de tuin, bijvoorbeeld aan een plantenhanger.

* Prik in het huisje op de tapasprikker een stuk fruit of brood. Vul de sinaasappel met vogelvoer of andere zaadjes. Leg eventueel nog wat zaad op de houten lepel.

* Natuurlijk kun je het huisje of de lepel nog schilderen in een gewenste kleur.