Vlaamse minister boos om „vrouwonvriendelijke” Bijbeltekst op tv

Gatz. beeld ANP

De Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) wil dat er niet langer kerkdiensten worden uitgezonden op de openbare omroep. Aanleiding hiervoor is een uitzending van de eucharistieviering in Grimbergen op de tv-zender Eén en Radio 1, waarin „vrouwonvriendelijke” Bijbelteksten werden voorgelezen.

De voorgelezen tekst komt uit Efeze 5: “Gij vrouwen, weest aan uw eigen mannen onderdanig, gelijk aan den Heere; Want de man is het hoofd der vrouw, gelijk ook Christus het Hoofd der Gemeente is; en Hij is de Behouder des lichaams. Daarom, gelijk de Gemeente aan Christus onderdanig is, alzo ook de vrouwen aan haar eigen mannen in alles.”

Na de uitzending uitten veel Vlamingen hun ongenoegen op sociale media. Minister Gatz twitterde dat hij het „achterhaalde vrouwonvriendelijke uitspraken op kosten van de overheid” vindt. Gatz vindt de keuze van de priester vreemd. „Mocht een imam dit op tv gezegd hebben, zou het kot te klein geweest zijn. Ik vraag me af of het wel verstandig is om erediensten te laten uitzenden door de openbare omroep”, zegt hij.