Voorstel voor echte Europese grenswacht

De bewaking van de EU-buitengrenzen moet een taak worden van een echte Europese grenspolitie. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie stelde dat woensdag voor in zijn jaarlijkse beleidstoespraak.

De in 2016 opgerichte Europese grens- en kustwacht moet daarvoor in 2020 zijn uitgebouwd van 1500 tot 10.000 man, meer bevoegdheden krijgen en centraal worden aangestuurd. Zo moet het agentschap een grotere rol krijgen bij het inperken van de migratiestromen en het terugsturen van migranten naar hun land van herkomst.

Het voorstel is geen verrassing aangezien de EU-regeringsleiders er op een top in juni ruime steun aan gaven. Zij moeten er nog wel mee instemmen. De forse kosten, naar verluidt meer dan een miljard per jaar, kunnen nog een obstakel vormen.

Tegelijkertijd moeten er meer mogelijkheden komen om legale migratie naar Europa mogelijk te maken, aldus Juncker. Hij wil daarnaast meer investeren in Afrika. Alleen ontwikkelingshulp volstaat niet en is vernederend voor Afrika, zei hij. „Geen liefdadigheid, maar een echt partnerschap.”