Von der Leyen nieuwe voorzitter EU-commissie

Von der Leyen. beeld EPA

De 28 EU-leiders dragen de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen (60) voor als de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Daarmee grijpt de 58-jarige Frans Timmermans naast de door hem felbegeerde topfunctie. De PvdA’er kan wel eerste vicevoorzitter in het dagelijks bestuur van de EU blijven.

De Belgische premier Charles Michel (43) volgt EU-president Donald Tusk op, de Franse IMF-baas Christine Lagarde (63) wordt in november de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). De positie van EU-buitenlandchef is voor de 72-jarige Spaanse minister van Buitenlandse Zaken en oud-voorzitter van het Europees Parlement Josep Borrell. De 51-jarige Deense EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging), die ook aasde op het commissievoorzitterschap, wordt vicevoorzitter.

Tusk heeft de namen in Brussel bekendgemaakt na urenlange onderhandelingen sinds zondag, onderbroken door een klein etmaal waarin de leiders telefonisch, per sms en whatsapp door bleven onderhandelen. De voordrachten moeten worden goedgekeurd door het Europees Parlement.

De kansen van Timmermans op het commissievoorzitterschap leken aanvankelijk heel hoog maar slonken gaandeweg aanzienlijk door het verzet van tien landen. Vooral oost-Europese landen wilden hem niet als baas van het dagelijks EU-bestuur vanwege zijn aanpak van Polen en Hongarije over hun rechtsstaat. Als vicevoorzitter kunnen ze hem wel accepteren.

Tusk zei te hopen dat het Europees Parlement woensdag een voorzitter uit een oost-Europees land kiest om het pakket topfuncties geografisch evenwichtiger te maken.

74989637Ursula von der Leyen laatbloeier in politiek

74975511Rutte ingenomen met post Timmermans

AFP_1I84JIMerkel onthield stem voor Von der Leyen

AFP_1HX9CXLagarde voorgedragen als nieuwe baas ECB

74988924Charles Michel: Grote verantwoordelijkheid

Europese sociaaldemocraten diep teleurgesteld

2019-07-01-BUI6-EU-top-4-FC_webEuropese leiders hebben moeite met kiezen van opvolgers