Verdachten met OM-beschikking krijgen gratis gesprek met advocaat

Een groot deel van de verdachten die van het Openbaar Ministerie (OM) een straf opgelegd krijgen, kan voortaan gratis een gesprek voeren met een advocaat. Daarin zal de advocaat het strafbesluit en de gevolgen toelichten en verdachten wijzen op de mogelijkheid van rechtsbijstand als ze het besluit willen aanvechten.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft dat besloten na gesprekken met de koepel van advocaten NOvA en het OM, meldt hij aan de Tweede Kamer. Hij wil hiermee tegemoetkomen aan een wens van onder meer CDA, D66 en SP om meer rechtsbijstand te regelen voor verdachten met een OM-afdoening. Door de coronacrisis zijn er achterstanden ontstaan in de strafrechtketen en om die in te lopen worden extra veel zaken van de politierechter doorgeschoven naar het OM, dat dan zelf een besluit neemt.

Dekker is van plan zo’n kosteloos gesprek met een advocaat ook in de toekomst aan te blijven bieden aan verdachten die door het OM worden bestraft voor veel voorkomende misdrijven, zoals winkeldiefstal en vernieling. Deze zogeheten ZSM-zaken vormen het grootste deel van de OM-besluiten.

Aan het gratis gesprek is geen inkomenseis of eigen bijdrage verbonden. De advocaat die het gesprek voert, ontvangt een vergoeding van meer dan 110 euro. Het vergoeden van een advocaat als mensen de boete willen aanvechten, gaat Dekker een stap te ver.