Verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen al dit jaar van kracht

Maandoverzicht januari 2020
beeld ANP

Knalvuurwerk en vuurpijlen gaan al de komende jaarwisseling in de ban.

Dat bevestigen bronnen in Den Haag, na berichtgeving van de NOS. Het kabinet bespreekt de maatregelen vrijdag in de ministerraad.

ANP-354200363_webCU: Ban al het particuliere vuurwerk uit

Binnen de coalitie waren D66 en ChristenUnie al langer voorstander van een inperking van het consumentenvuurwerk, maar CDA en VVD verzetten zich er lange tijd tegen.

Na de afgelopen jaarwisseling, waarbij er weer veel incidenten plaatsvonden, kwam er een kentering. „Dat knalvuurwerk en die pijlen, daarvan kunnen we accepteren dat we daarmee stoppen omdat dat het spul is wat de hulpverleners het meeste dwarszit, waar ze ook mee beschoten worden”, zei VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff twee weken geleden.

De vuurwerkbranche kijkt er niet van op als knalvuurwerk en vuurpijlen komende jaarwisseling al verboden worden, maar Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) vindt het wel „jammer dat het moet”. Volgens bronnen in Den Haag bespreekt het kabinet de maatregelen vrijdag in de ministerraad.

„We zagen dit wel een beetje aankomen, al is het allemaal nog niet officieel”, laat een woordvoerder van de belangenvereniging weten. Eind 2017 kwam de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) na uitgebreid onderzoek met een aantal aanbevelingen. De OVV pleitte toen al voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, een aanbeveling die het kabinet nu lijkt op te volgen.

Volgens BPN werkt het verbod alleen als illegaal vuurwerk, dat vaak uit het buitenland komt, beter wordt bestreden. „Dat is nu al lastig, dus als je een verbod instelt, dan is handhaving aan de grens een must.”