Van Toorenburg (CDA) neemt Vrijheidsbijbel in ontvangst

Van Toorenburg (l.): „In gevangenissen moet ruimte blijven voor het beleven van religie, ook als het gaat om bijeenkomsten op zondag.” beeld Dirk Hol
4

CDA-Kamerlid Van Toorenburg heeft donderdag in Den Haag, uit handen van Bible League en Bijbelvereniging, het eerste exemplaar van een nieuwe uitgave van de Vrijheidsbijbel in ontvangst genomen.

Deze speciale uitgave van Het Boek, bedoeld voor gedetineerden, bestond al langer maar de voorraad was de laatste jaren „compleet opgeraakt”, aldus Harm Jager, voorzitter van de Bijbelvereniging. Samen met Bible League zorgde de organisatie voor een nieuwe oplage van 2000 exemplaren. „De boodschap van deze Bijbel is dat er hoop is op vrijheid. Dat er innerlijke vrijheid mogelijk is, vrijheid van het kwaad dat ons leven kan beheersen.”

Portefeuille

Van Toorenburg sprak van „een prachtig initiatief” en verwees naar haar tijd als directielid van gevangenissen in Ter Peel, Kosovo en Vught. „Ik zorgde er dan altijd voor dat ik de portefeuille geestelijke verzorging onder mijn hoede kreeg, omdat ik wist hoe belangrijk religie voor veel gedetineerden is. Met name als tot hen gaat doordringen welke fouten ze gemaakt hebben, zoeken ze naar iets onvoorwaardelijks. Ze kunnen dan veel steun ervaren vanuit de Bijbel.”

Juist omdat „religie voor gevangenen heel fundamenteel is”, zal het CDA-Kamerlid „ervoor blijven pleiten dat voor de beleving hiervan ruimte blijft in penitentiaire inrichtingen, ook als het gaat om bijeenkomsten op zondag.”

Verder gaf zij aan dat zij de Vrijheidsbijbel in de vergaderzaal van de fractie zal leggen, zodat Kamerleden die een vergadering met een meditatief woord openen, hem kunnen gebruiken.

Langer blijven

„Wereldwijd horen wij fantastische verhalen van gevangenen wier leven totaal verandert wanneer ze Gods Woord leren lezen en begrijpen”, zei Rick van Heusden, directeur van Bible League, tegen Van Toorenburg. „Zoals van een gedetineerde die naar een minder zwaar beveiligde instelling mocht, maar zelf vroeg of hij nog iets langer in het zwaar beveiligde deel mocht blijven, omdat hij zo graag het Bijbelstudieprogramma met zijn groepje wilde afronden.”