Van Rossum: Bij Beatrix voelde je je soms op examen

Ir. H. van Rossum (93), fractievoorzitter van de SGP van 1981 tot 1986, vindt dat koningin Beatrix „echt wel de leeftijd heeft dat zij ermee op mag houden. Zelf ben ik bij haar inhuldiging aanwezig geweest. 33 jaar regeren, dat is toch een mooie periode. Ze heeft zelf ook gezegd dat ze het al die jaren mócht doen, en dat een zo lange periode van gezondheid en activiteit niet iedereen gegeven is.”

In de waarneming van Van Rossum heeft Beatrix „met genoegen en tot ieders tevredenheid” geregeerd. „Ik ben regelmatig bij haar geweest, en ik kan u zeggen: zij is een intelligente vrouw. Als je bij haar zat, voelde je je soms op een examen, hoor! Ze weet heel veel van je, van je achtergrond en van allerlei zaken waarvan je zelf zou zeggen dat die er niet meteen toe doen.”

Beatrix heeft in haar functioneren een „eigen stijl” ontwikkeld „die het volk aansprak”, meent Van Rossum.

Van Willem-Alexander verwacht hij iets soortgelijks. „Ook hij zal weer een eigen stijl hebben. Dat is ook goed; je moet nooit een kopie van je voorganger proberen te zijn. En wat ook behulpzaam kan zijn: hij heeft een vrouw die nogal pittig is.”