Van Dalen (CU) en Ruissen (SGP) „zeer dankbaar” voor uitslag EP-verkiezing

SGP-lijsttrekker Ruissen. beeld ANP

„Ik ben zéér dankbaar”, zegt Peter van Dalen, „en schrijf dat maar op in kapitalen”, als hij op donderdagavond reageert op de exitpoll van Ipsos, waaruit blijkt dat de combinatie CU/SGP twee zetels heeft behaald in het Europees Parlement.

„Als je kijkt naar de wat hogere opkomst, die dit keer rond de 40% cirkelt, dan vind ik het heel bijzonder dat wij in procenten nog iets gestegen zijn in vergelijking met vorige keer”, zegt de lijsttrekker van CU/SGP. Volgens de exitpoll zou de combinatie 7,9 procent van de stemmen hebben binnengesleept; vijf jaar geleden was dat 7,7 procent.

Tijdens de verkiezingscampagne stuitte Van Dalen „soms best wel op kritische geluiden” in de eigen achterban. „Een deel van de CU-kiezers stoorde zich aan het Nasvillegebeuren. Sommige SGP’ers vonden dat ik me teveel afzette tegen FVD.” Des te blijer is de lijstrekker met het nu behaalde resultaat.

Ook de nummer twee van de lijst, de SGP’er Bert Jan Ruissen toont zich bijzonder ingenomen met het resultaat. „Als dit het mag zijn”, zegt de opvolger van Bas Belder in het EP, „is dat reden om zeer dankbaar te zijn.” Ook hij wijst op de hoge opkomst. „Mentaal ben ik er altijd wel van uitgegaan dat ik in het parlement zou komen, gezien ook eerdere uitslagen bij EP-verkiezingen. „Maar daarmee heb je het nog niet binnen. Het blijft altijd spannend”, aldus Ruissen.

Van Dalen feliciteert ook de winnaars van deze verkiezingen, als daar zijn: PvdA, VVD en GroenLinks. „En de grote doorbraak van FVD heeft niet plaatsgevonden”, stelt hij met enige tevredenheid vast.

Van Dalen en Ruissen zijn donderdagavond in het Haagse café Schlemmer, waar ook andere partijgenoten zich hebben verzameld om de voorlopige uitslag van de verkiezingen te volgen. Volgens een snelle berekening van Jan Schippers, directeur van het WI van de SGP en lijstduwer, zou de CU/SGP-combinatie dit keer, als de exitpolls het bij het juist eind hebben, zo’n 40.000 kiezers méér hebben getrokken. Dat zou betekenen dat bij deze EP-verkiezing meer dan 400.000 kiezers op de lijst van CU/SGP hebben gestemd; in absolute aantallen gerekend een record.

De officiële uitslag van de verkiezingen komt zondagavond. Gewoonlijk wijkt die maar weinig af van de prognoses uit de exitpolls.

Lees in ons liveblog meer over de verkiezingen.

ANP-73781280PvdA de grootste bij Europese verkiezingen