Twee IS-kinderen in Syrië onder Nederlands toezicht

Twee kinderen van nul en drie jaar oud, die momenteel in een gevangenkamp in Syrië verblijven, zijn onder tijdelijke voogdij van jeugdzorg in Nederland geplaatst.

Dat meldde de NOS donderdag op basis van een uitspraak van de rechtbank Den Haag. De zaak is volgens de NOS bijzonder omdat zowel de vader als de moeder niet de Nederlandse nationaliteit heeft.

De voogdijstelling is volgens de rechtbank nodig om „stappen te kunnen nemen om de kinderen naar Nederland te halen.” De jongetjes verblijven in het kamp al-Roj, in het gebied waar donderdag het Turkse leger is binnengevallen.

De moeder van de kinderen, die afkomstig was uit Litouwen, kwam in maart om het leven bij een bombardement. De vader –van wie in 2017 de Nederlandse nationaliteit is afgenomen– zit gevangen in een Koerdisch-Syrische gevangenis. De jongetjes worden opgevangen door een Nederlandse vrouw die bevriend was met de moeder.

Volgens de Raad voor de Kinderbescherming, die het verzoek deed bij de rechtbank, hebben de jongetjes „onvoldoende voedsel en medische zorg en ernstige medische klachten.” Omdat er nu formeel niemand verantwoordelijk is voor de kinderen, moeten ze volgens de Kinderbescherming onder gezag van jeugdzorg worden geplaatst en naar Nederland worden gehaald.

Eerder werden twee weeskinderen naar Nederland gehaald, nadat de rechtbank ook toen had bepaald dat jeugdzorg de voogdij moest krijgen. Volgens minister Grapperhaus van Justitie was er toen sprake van een uitzonderlijke situatie.