Trump toont Poetin „eensgezinde NAVO”

Als president Trump maandag in Helsinki Vladimir Poetin ontmoet, zal zijn Russische ambtgenoot zien dat er binnen de NAVO grote eensgezindheid is. De Amerikaanse president zei dat na de NAVO-top in Brussel, waar hij zijn bondgenoten min of meer dwong te beloven meer geld aan defensie te besteden.

In Europa heerst vrees dat Trump toenadering zoekt tot Poetin en diens „agressieve acties”. Trump zegt niet te willen dat de Rus de veiligheid bedreigt. „En daarom hebben we de NAVO.”

„Poetin is een concurrent, hij is geen vijand, maar ik ken hem niet erg goed. Hopelijk zal hij op een dag misschien een vriend zijn.” Trump wil onder meer praten over wapenreductie en een einde van de Russische militaire oefeningen in de Oostzee.

Trump zei dat zijn eerste doel „vrede in de hele wereld” is. Hij wees op de „enorme orders voor de beste schepen en vliegtuigen” die de VS hebben uitstaan. „We hebben het beste materieel in de hele wereld, hopelijk hoeven we het nooit te gebruiken.” Hij wil naar eigen zeggen de nucleaire wapens de wereld uit.