Slob na besluit NOS-busjes: handen af van onze pers

Minister Arie Slob (Media) neemt het „heel serieus” dat de NOS vanwege aanhoudende intimidatie niet langer met het logo op satellietwagens gaat rijden. „Laat één ding duidelijk zijn: handen af van onze pers.”

Slob noemt vrije pers „cruciaal” in een democratie. Hij benadrukt dat er landen zijn zonder vrije pers, „met alle gevolgen van dien.” „Waar het kan zullen wij onze pers ondersteunen om te zorgen dat zij door kunnen gaan.”

De minister zegt dat de vrije pers al langer onder druk staat. Zo werd er in 2018 een aanslag gepleegd op het gebouw van De Telegraaf. Vorige maand kregen acht leden van een criminele bende hiervoor straf, variërend van een geldboete tot tien jaar cel. Slob wil Nederlandse media verder helpen en ondersteunen, zodat zij hun werk kunnen blijven doen. „We moeten nooit zwichten voor dreigementen.”

Volgens de NOS werd het werken met de bussen, waarmee de omroep vanaf locatie kan uitzenden, haast onmogelijk. Mensen verstoorden uitzendingen door tegen de bus te kloppen of te plassen, met afval naar journalisten te gooien en de bussen op de snelweg af te snijden of te blokkeren.

Hoofdredacteur Marcel Gelauff vindt het verbijsterend dat het „allemaal in korte tijd snel anders is geworden”, zei hij eerder donderdag. „De journalistiek ligt onder vuur van mensen en groeperingen, die alleen hun eigen wereld willen terugzien, elk ander perspectief onmogelijk proberen te maken en daarmee de persvrijheid aantasten.’

Ook de journalistenvakbond NVJ spreekt van „een triest nieuw dieptepunt”. Thomas Bruning, algemeen secretaris van de vakbond, wijst ook naar de politiek. Sommige partijen zetten de NOS weg als „staatsomroep die niet te vertrouwen is”, stelt hij. „Dat voedt dit soort gedrag ten opzichte van journalisten.”