Sharon Dijksma beoogd wethouder Amsterdam

Dijksma. beeld ANP

Hoewel het nieuwe stadsbestuur van Amsterdam nog niet helemaal rond is, worden de wethoudersposten al wel verdeeld. Zo is Sharon Dijksma een van de beoogde nieuwe wethouders voor de PvdA. De oud-staatssecretaris krijgt de portefeuille verkeer en vervoer, water en luchtkwaliteit onder haar hoede, maakte de partij bekend.

De sociaal-democraten krijgen twee wethouders in het nieuwe college. De huidige fractievoorzitter Marjolein Moorman is de andere kandidaat. Zij krijgt de portefeuille onderwijs, armoede en schuldhulpverlening.

„Sharon Dijksma heeft heel veel bestuurlijke ervaring, en ook nog op deze specifieke onderwerpen”, aldus de PvdA. Dijksma, nu nog lid van de Tweede Kamer, kijkt uit naar haar nieuwe klus. „Ik vind het heel bijzonder en eervol om samen met mijn gezin in onze prachtige hoofdstad te mogen wonen en werken. De uitdagingen voor Amsterdam zijn groot. Deze fantastische metropool moet tegelijk leefbaar, bereikbaar en dynamisch blijven. Met als doel een beetje meer zuurstof te realiseren voor alle Amsterdammers.”

GroenLinks, die bij de gemeenteraadsverkiezingen in de hoofdstad als grootste uit de bus kwam, onderhandelt momenteel met de PvdA, D66 en SP. GroenLinks-fractieleider Rutger Groot Wassink wordt ook wethouder. Hij gaat zich bezighouden met werk en inkomen, participatie en democratisering. In totaal komen er drie GroenLinks-wethouders in het stadsbestuur. Wie de andere twee kandidaten zijn, wilde Groot Wassink nog niet bekendmaken. Zij krijgen vermoedelijk de portefeuilles kunst en cultuur en ruimtelijke ordening en duurzaamheid.

Namens D66 komen de huidige wethouders Udo Kock (financiën, economie, lucht- en zeehaven) en Simone Kukenheim (zorg, jeugdzorg, mbo, preventie jeugdcriminaliteit, sport) in het college van B en W. En de SP vaardigt wederom Laurens Ivens af voor wonen en bouwen, wijkaanpak, groen en dierenwelzijn.

Groot Wassink zei woensdag dat de partijen „goed op weg” zijn. Hij verwacht dat hij eind deze maand een nieuw college kan presenteren.