SGP: Verhuizing mariniers vraagt om bezinning

Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn, beeld ANP, Jeroen Jumelet.

De voorgenomen verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen vraagt om een betere doordenking door de politiek.

Die conclusie trok SGP-Kamerlid Stoffer dinsdag na een werkbezoek aan de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. De landelijke politiek besloot in 2012 dat deze kazerne verplaatst moet worden naar Vlissingen. Inmiddels zijn voor deze verhuizing ook diverse voorbereidingen getroffen. Onder de mariniers zelf leven er echter talloze bezwaren.

IMG_4923Lilian Janse: Stellingname SGP’er Stoffer over marinierskazerne slap

Stoffer nam daarom dinsdag zelf poolshoogte in Doorn. Nadat hij daar was bijgepraat door luitenant Van de Wakker en door brigadegeneraal Mac Mootry, was het beeld dat het SGP-Kamerlid van de voorgenomen verhuizing had „qua informatie flink bijgesteld”.

Vooral op twee punten trok Stoffer lessen. „Ik hoor hier dat de verhuizing naar Vlissingen tot een grote uitstroom van mariniers leidt. En dat dit betekent dat we de komende vijftien jaar niet meer veilig op missie kunnen. Zo’n signaal mag de politiek niet negeren.”

Het tweede dat het Kamerlid opviel, is dat zo’n grote operatie als de verhuizing naar Vlissingen een proces van een vijftal stappen behoort te zijn. „Het heeft er echter veel van weg dat daarin twee stappen zijn overgeslagen. Als de mariniers dan bovendien zeggen dat Vlissingen voor hen geen verbetering maar een verslechtering is, moeten we ons bezinnen op de vraag of we destijds wel het goede besluit hebben genomen.”

De SGP heeft overigens in de Kamer het besluit tot verhuizing naar Vlissingen steeds gesteund.