SGP: Plan Dekker maakt alleen adviseurs blij

Staatssecretaris Dekker van OCW, beeld ANP, Jerry Lampen.

Het plan van staatssecretaris Dekker om ervoor te zorgen dat er meer soorten scholen komen waaruit ouders kunnen kiezen, maakt alleen onderwijskundigen en adviseurs blij, vindt SGP-Kamerlid Bisschop. „In het onderwijsveld en onder ouders zit haast niemand erop te wachten.”

Bisschop trekt die conclusie naar aanleiding van een maandag door Verus (Vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs in Nederland) en VGS (Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs) gepresenteerd onderzoek. Daaruit blijkt dat ruim acht op de tien ouders dik tevreden zijn met het scholenaanbod in Nederland.

Dekker doet er daarom goed aan zijn wetsvoorstel om het zogeheten richtingvrij plannen mogelijk te maken, in te trekken, vindt de SGP’er. „Je moet geen problemen gaan oplossen die er amper zijn.”

Als je richtingvrij plannen toestaat, bouw je in je onderwijsstelsel „wispelturigheid” in, denkt Bisschop. „Ga maar na: een groep ouders wil een nieuwe school, volgens eigen onderwijsconcept. Ze huren een marketingbureau in en krijgen al snel voldoende leerlingen. Maar ze zuigen andere scholen leeg. Na een jaar of tien is de animo weg, en zakt ook de nieuwe school in. En wat heb je dan bereikt? Vooral schade aan andere scholen, zeker als je het hebt over krimpgebieden.”

Dat gevaar ziet ook G. A. Lassche-van Grol van de Reformatorische Oudervereniging (ROV). „Het onderzoek van Verus en VGS laat zien dat ouders tevreden zijn over het scholenaanbod. Voor zover men ontevreden is, betreft dat vaak de grote afstand die hun kinderen naar de school van hun keuze moeten afleggen. Maar doordat de plannen van staatssecretaris Dekker bestaande scholen in hun voortbestaan bedreigen, kan dat probleem van een te grote afstand zich steeds vaker gaan voordoen. Die kant moet de politiek dus niet opgaan.”