„SGP-jongeren peilt opkomst bij referendum Oekraïne”

beeld ANP ANP

SGP-jongeren is van plan om tijdens het referendum van volgende week woensdag over het EU-associatieverdrag met Oekraïne zelf de tussenstanden te peilen. Dat meldt Perry Feenstra van het RTL Z via Twitter.

Aanleiding is het feit dat er geen officiële tussenstanden over de opkomst bekend worden gemaakt, meldt peilingbureau Ipsos aan NRC. „Juist omdat de tussenstanden een grote invloed kunnen hebben op de keuze van Nederlanders om te stemmen of niet hebben we samen met de NOS besloten om gedurende de dag geen ontwikkeling van de opkomst bekend te maken”, aldus Jeroen Kester van Ipsos.

Bij het referendum op 6 april geldt een opkomstdrempel van 30 procent. Boven dat percentage is de regering verplicht om zich te buigen over een eventueel nee.

SGP-jongeren legt zich hier niet bij neer. „Dit steekt ons als een graat in de keel. Hiermee onthouden we burgers relevante informatie voor hun stemgedrag. Dit is in een open democratie niet acceptabel! De SGP-jongeren nemen daarom hun verantwoordelijkheid, waar anderen het af laten weten. Daarom willen wij op 6 april bij stembureaus door het hele land de opkomst gaan bijhouden.”


1 april

Het bovenstaande ‘nieuwsfeit’ bleek een 1 aprilgrap van de SGP-jongeren te betreffen.