Schutte: Zij bevorderde de verbondenheid

Bekendmaking aftreden
Schutte. Foto Sjaak Verboom Sjaak Verboom

Oud-GPV-leider Schutte heeft in de jaren dat hij in de Tweede Kamer zat (1981-2001) regelmatig contact gehad met Beatrix. „Wat mij in de persoonlijke omgang altijd opviel, was haar grote kennis van zaken die in de samenleving speelden. Maar ook dat zij haar gesprekspartners volstrekt serieus nam, of zij nu tot een grote of een kleine politieke stroming behoorden, of zij nu een grote of minder grote staat van dienst hadden. Zij wist iedereen op zijn of haar gemak te stellen.”

Schutte vindt het alleszins begrijpelijk en te respecteren dat Beatrix in haar 75e levensjaar „toe is aan een wat minder intensieve levensvulling. Zij is natuurlijk ook al een aantal jaren alleen. En dan wordt het toch wel moeilijk om deze taak met dát enthousiasme en díe inzet te blijven doen waarmee zij het altijd gedaan heeft.”

Het is de grote verdienste van onze vorstin, vindt de oud-GPV-leider, dat zij in onze samenleving al die jaren „de onderlinge verbondenheid en de band met het Oranjehuis heeft weten te bevorderen. Je kunt natuurlijk –als je daarop uit bent– allerlei theoretische bezwaren opperen tegen de monarchie, maar door de manier waarop zij het koningschap invulde, kreeg dergelijke kritiek geen schijn van kans om tot iets uit te groeien. De tijd dat het koningschap soms best wel omstreden was, hebben we mede door haar toedoen ver achter ons gelaten.”

Schutte gaat ervan uit dat Willem-Alexander „veel geleerd heeft van zijn moeder, daar voordeel uit zal trekken, maar ook weer op een eigen manier, die past bij zijn generatie, invulling zal geven aan het koningschap.”