Schippers: Downtest voor elke zwangere

beeld Arnoud Proos

Alle zwangere vrouwen die dat willen, kunnen vanaf 1 april volgend jaar kiezen voor de nieuwe niet-invasieve, prenatale test (NIP-test) die onder meer screent op het syndroom van Down.

Dat maakte minister Schippers (VWS) dinsdag bekend. Schippers volgt daarmee een recent advies van de Gezondheidsraad om de acht universitair medische centra van Nederland toestemming te geven de test als eerste zwangerschapstest aan te bieden, gedurende een tweejarige proef.

De tweejarige proef moet onder meer uitwijzen of het mogelijk is om met de NIP-test naar een beperkt, vooraf bepaald aantal chromosoomafwijkingen te zoeken, zonder dat dit ten koste gaat van de grondigheid van de screening. Wel of niet meedoen aan de test moet een persoonlijke afweging blijven, aldus Schippers dinsdag. „Goede en objectieve informatie vooraf” is daarom verplicht.

De NIP-test wordt volgend jaar nog niet opgenomen in het basispakket. Meedoen kost vrouwen een eigen bijdrage van 175 euro. Voor de overige kosten die ziekenhuizen moeten maken, trekt Schippers volgend jaar 26 miljoen euro uit.

CU en SGP reageerden dinsdag teleurgesteld. De CU wil dat de test alleen beschikbaar blijft op verzoek voor vrouwen die tot de risicogroep behoren. De voorlichting moet van de CU niet alleen gaan over de test, maar ook over het leven met een downsyndroom.

De SGP noemde het diep triest dat de NIP-test deels wordt gesubsidieerd. „Veel van deze kinderen zullen niet meer geboren (mogen) worden. Dat is een beschaafd land onwaardig”, aldus de SGP.

---

Lees ook in Digibron

Column: Techniek maakt dat nieuw leven niet meer onbevangen kan worden verwelkomd (RD.nl, 15-07-2016)

Schippers wil test op down al dit jaar (Reformatorisch Dagblad, 02-03-2016)

Te bang voor de NIPT? (Reformatorisch Dagblad, 24-02-2016)

Uitsluiten downkind geen doel NIPT (Reformatorisch Dagblad, 23-10-2015)

Bezorgdheid om overhaaste komst downtest (Reformatorisch Dagblad, 07-04-2015)

„Kind met syndroom van Down moet welkom zijn” – interview met Carla Dik-Faber (CU) (Reformatorisch Dagblad, 11-11-2014)

Minister geeft toestemming voor gebruik downtest (Reformatorisch Dagblad, 17-12-2013)