Schippers: Arts Levenseindekliniek ging niet te ver

beeld ANP, Roos Koole

Een arts van stichting Levenseindekliniek suggereerde in een recente tv-uitzending niet dat euthanasie op dementerende ouderen mogelijk zou moeten zijn op aandringen van familieleden.

Dat is de interpretatie van minister Schippers (VWS), zo blijkt uit een dinsdag door haar verstuurde brief aan de Tweede Kamer. Naar aanleiding van de uitzending had de SGP om opheldering gevraagd.

In de uitzending kwam onder meer aan de orde dat een weigering van artsen om euthanasie te verrichten kan leiden tot onbegrip bij familieleden. De arts van de kliniek zei daarop dat dergelijke omstanders een dementerend familielid ook op tijd zouden kunnen herinneren aan zijn eerder geuite en op schrift gestelde doodswens.

Volgens Schippers wilde de arts er alleen op wijzen hoe belangrijk het is dat een euthanasiegesprek al wordt gevoerd voordat de wilsbekwaamheid van een dementerende ernstig is aangetast. Kinderen kunnen bij dat gesprek behulpzaam zijn, maar het doel is volgens Schippers om op tijd helder te krijgen wat de patiënt wil.