Rutte zou raddraaier „het liefst slaan”

Rutte. beeld ANP

Premier Mark Rutte zou raddraaiers die met oud en nieuw hulpverleners belagen „het liefst allemaal persoonlijk in elkaar slaan.” De aanpak van het kabinet van wangedrag rond de jaarwisseling heeft in ieder geval onvoldoende gewerkt, geeft hij toe.

Rutte vindt het „frustrerend” dat de samenleving er niet in slaagt om mensen te weerhouden van zulk wangedrag en zijn „handen jeuken” om voor eigen rechter te spelen. Maar dat kan natuurlijk niet, beseft hij. Het is volgens hem uitermate lastig om een aanpak te vinden die werkt.

Aan een landelijk vuurwerkverbod, waarvoor onder andere de Onderzoeksraad voor Veiligheid, de politie, de gemeenten en regeringspartij ChristenUnie pleiten, wil hij nog niet. Eerst moet het kabinet de jaarwisseling bespreken met alle betrokkenen, vindt hij.

CDA-leider Sybrand Buma reageerde kritisch op de uitspraken van de premier. „Als premier van Nederland moet Rutte ervoor zorgen dat politie en hulpverleners worden beschermd”, vindt hij. „En niet de suggestie wekken dat je er zelf op los kunt slaan.”

Ook politievakbond ACP is niet blij met de uitlatingen van Rutte. „Dit soort bijzondere uitspraken helpt niet. Het probleem wordt er niet kleiner van. Wat wel zou helpen, is als hij besluit tot een landelijk verbod van vuurwerk. Maar dat doet Rutte niet”, aldus Van de Kamp.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaat de komende maanden nog eens met alle betrokkenen kijken wat ze kunnen doen om het toenemende wangedrag met oud en nieuw te stoppen.

Zoals het nu gaat in de nieuwjaarsnacht, „dat kan gewoon echt niet”, herhaalt hij.