Rutte ingenomen met post Timmermans

Premier Rutte. beeld EPA

Premier Mark Rutte vindt dat Frans Timmermans „een hele mooie plek” krijgt, en blijft houden, als eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie. „Dat is goed voor Nederland, een senior positie. Al was het voorzitterschap nog mooier geweest”, zei hij na afloop van de EU-top waar de 28 leiders een akkoord bereikten over de verdeling van de topfuncties in de EU.

„Timmermans gaat en blijft een centrale rol spelen. Hij doet dat al met verve.” Volgens de premier krijgt de Europese Commissie met de Duitse Ursula von der Leyen, die hij „een stevige tante” noemde, aan het hoofd en Timmermans samen met de Deense Margrethe Vestager als hoogste vicevoorzitters „een sterk team aan de leiding.”

Rutte zei maandag te beseffen dat het voorzitterschap, vanwege het verzet van een aantal oost-Europese landen tegen Timmermans en onvrede binnen de christendemocratische familie die iemand uit eigen gelederen wilden, waarschijnlijk een verloren zaak was. „Hij zou een goede voorzitter zijn geweest, het is jammer. Ik moest zorgen dat hij het zou worden en dat is niet gelukt.”

Volgens de premier vormen de voordrachten een „afgewogen pakket waar Nederland tevreden mee is.” Christine Lagarde, de beoogde voorzitter van de Europese Centrale Bank, noemde hij een „tough lady” en „een van de meest gevreesde vrouwen in de wereld.”

Maar hij waarschuwde dat niks al zeker is omdat het Europees Parlement nog moet instemmen met de voorgenomen benoemingen. Als Von der Leyen tijdens de tweede zitting van het nieuwe parlement over twee weken zou worden afgewezen, moeten de leiders met een nieuwe kandidaat komen.