Rutte bepleit sterke EU in onzekere wereld

Premier Rutte in Straatsburg. beeld ANP

De internationale orde gebaseerd op regels staat onder zware druk maar hoe hoog die druk ook wordt, de EU-landen zullen zich niet tegen elkaar laten uitspelen. Met die woorden en een „echt gevoel van urgentie” hamerde premier Mark Rutte woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg op het belang van eenheid in Europa.

Hij is de zevende regeringsleider die daar sprak over de toekomst van Europa. Hij trok een vergelijking met de kolonisten die zich in de VS bij een dreiging hun huifkarren in een cirkel opstelden. „Hun eenheid gaf hun kracht, eenheid en stabiliteit.”

Als grote uitdagingen noemde de premier het gebrek aan medewerking van Rusland om de daders van de MH17 te berechten, de instabiliteit rond Europa, het groeiende zelfvertrouwen van China en India en de VS die zich terugtrekt uit het klimaatakkoord, de Iran-deal en heffingen invoert op staal en aluminium. „Als we onze toekomst zelf willen bepalen moet Europa verenigd zijn, nu meer dan ooit. De EU is het ultieme voorbeeld van de macht van internationale samenwerking en vrijhandel.”

ANP-57842248Rutte geen kandidaat voor topfunctie EU

De toekomst van Europa draait om de belofte elkaar te helpen en afspraken na te komen, aldus Rutte. Migratie, klimaat, handel, de euro, de interne markt en grensbewaking zijn met name de terreinen waar de EU volgens hem meerwaarde heeft, als het aan hem ligt zonder de begroting te verhogen. „In de beperking toont zich de meester”, citeerde Rutte Goethe.

Rutte wees op het grote belang om het Europese asielsysteem snel eerlijker en effectiever te maken. Zo niet, dan zou het vrije verkeer van personen wel eens kunnen verdwijnen. Verder riep hij op tot hogere klimaatambities en opening van de Europese markt voor diensten, wat een biljoen euro zou kunnen opleveren.

De premier kreeg een staande ovatie van zijn gehoor.