Politiek geschokt over rapport Belastingdienst

Tjibbe Joustra (L) en Hans Borstlap geven uitleg over hun onderzoek naar de besluitvormingsprocedures bij de Belastingdienst. beeld ANP

Het rapport over de uit de hand gelopen reorganisatie bij de Belastingdienst is vrijdag als een bom ingeslagen in politiek Den Haag. Diverse partijen reageren geschokt en willen zo snel mogelijk verantwoordelijk VVD-staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) erover aan de tand voelen.

Kern van het probleem is een vertrekregeling die helemaal uit de hand liep. Die kostte veel meer dan gepland en trok ook veel meer medewerkers dan vooraf gedacht. De baas van de Belastingdienst stapte eerder deze maand al op om de kwestie.

De commissie die vrijdag haar rapport presenteerde concludeert onder meer dat door de problemen bij de fiscus de continuïteit van „vitale processen” in gevaar is gekomen. Ook werkt de fiscus veel te autonoom, aldus commissieleden Tjibbe Joustra en Hans Borstlap.

Wiebes stelt zelf in een reactie dat de continuïteit wel degelijk is gewaarborgd. Hij neemt alle aanbevelingen van de commissie over.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt noemt de conclusies „meer dan ernstig” en wil een uitgebreid debat met Wiebes. Steven van Weyenberg van D66 wil Wiebes volgende week tijdens het vragenuurtje aan de tand voelen. „Dit wordt ab-so-luut vervolgd”, zegt hij stellig.

Volgens Farshad Bashir (SP) is het vooral belangrijk dat de ontstane vacatures zo snel mogelijk worden vervuld. „Wiebes wordt op 15 maart sowieso weggestuurd.” Kamerlid Ed Groot van regeringspartij PvdA merkt op dat er „duidelijke grote fouten zijn gemaakt” en vindt dat de aanbevelingen van de commissie „voortvarend moeten worden uitgevoerd.”