Ploumen en Hennis in voormalig IS-bolwerk

Ministers Jeanine Hennis Plasschaert van Defensie en minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking bezoeken een school in herovert IS-gebied. De Nederlandse regering stopt miljoenen in de wederopbouw van het bevrijde gebied. De bewindslieden willen met eigen ogen zien hoe het er een half jaar na de verdrijving van IS voor staat. beeld ANP

Ministers Jeanine Hennis (Defensie) en Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) zijn in Irak. Hun bezoek maandag aan het voormalige IS-bolwerk Fallujah ging bijna niet door. Een op afstand bediende bom ontplofte in de Iraakse stad.

Twee verdachten werden gepakt en de trip kon uiteindelijk doorgaan. Vorige maand vielen door aanslagen in de soennitische stad zeker tien doden. In november ging het ongeveer om een soortgelijk aantal. En toch zijn de bewoners die massaal waren gevlucht, in grote aantallen teruggekeerd.

Nederlandse F-16’s hielpen mee met de val van de terreurgroep in Fallujah. Ploumen stopt miljoenen in de wederopbouw van het bevrijde gebied. De bewindslieden wilden met eigen ogen zien hoe het er een half jaar na de verdrijving van IS voor staat. Ze waren de eerste buitenlandse ministers die de stad aandeden.

De terugkeerde bewoners zijn ongeduldig, lieten ze merken tijdens een bezoek aan een verwoest ziekenhuis. En de autoriteiten willen meer geld voor de wederopbouw. „Er is een gebrek aan geld om mensen een fatsoenlijk leven te bieden”, aldus burgemeester Aisa al-Aisawi van Fallujah.

De basisvoorzieningen zoals water en stroom moeten sneller op orde komen, erkent ook Ploumen. „Maar de schaal van verwoesting is ook enorm. Het is een grote opgave.” Ze heeft voorlopig niet meer geld beschikbaar voor dit gebied.

Er zijn volgens gouverneur Suhaib al-Rawi van de provincie Anbar meer dan 45.000 families teruggekeerd naar Fallujah en de directe omgeving. Meer dan 90 procent van de circa 250.000 inwoners was gevlucht. Het leger verdreef IS vorig jaar zomer na ruim twee maanden strijd. De terreurgroep had het leven in de stad sinds begin 2014 beheerst.

Het ziekenhuis in Fallujah is van binnen bijna geheel verwoest. Volgens een hoge functionaris van het provinciale ministerie van Volksgezondheid gebeurde dat kort voordat de terreurgroep het veld moest ruimen. Alleen de eerste hulp werkt weer en er kunnen weer röntgenopnames worden gemaakt. Hennis en Ploumen kregen een rondleiding door een pikdonker ziekenhuis. „IS heeft Fallujah opzettelijk vernietigd”, concludeert Hennis.