Paul Cliteur wordt leider FVD in senaat

Paul Cliteur. beeld ANP

Paul Cliteur gaat de fractie van Forum voor Democratie (FVD) in de Eerste Kamer leiden. Vorige maand bedankte Cliteur nog voor het fractievoorzitterschap, maar hij heeft zich bedacht.

De elf andere FVD-senatoren kozen unaniem voor de Leidse hoogleraar rechten en conservatieve publicist, meldt de partij van Thierry Baudet. De 63-jarige Cliteur is ook voorzitter van de denktank van FVD, het Renaissance Instituut.

FVD wil ook de voorzitter van de Eerste Kamer leveren en draagt daarvoor de gepensioneerde generaal Toine Beukering voor. De partij is in de senaat immers de grootste en mag dus volgens goed gebruik uit haar midden een voorzitter aandragen, stelt zij.

Maar de kansen van Beukering lijken klein. Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie mikken op een ervaren kandidaat uit hun eigen gelederen, lieten ingewijden eerder weten. De grasgroene FVD-fractie in de Eerste Kamer zou geen geschikte senaatsvoorzitter tellen.

De Eerste Kamer moet op zoek naar een nieuwe voorzitter omdat VVD’er Ankie Broekers-Knol afzwaait. FVD heeft twaalf zetels in de senaat. De VVD heeft er evenveel, maar behaalde die met een flink aantal stemmen minder.