Onderwijs met verlanglijst langs bij premier

Schoolbesturen en vakbonden gaan woensdag langs bij premier Mark Rutte en onderwijsminister Arie Slob. Ze hopen het kabinet over te halen om bijna een half miljard extra uit te trekken voor het basis- en voortgezet onderwijs. De bonden hebben al een staking aangekondigd om hun eisen kracht bij te zetten.

Het onderwijs kampt met een groot en nog altijd groeiend lerarentekort. Het kabinet maakte al meer geld vrij om bijvoorbeeld de werkdruk voor leerkrachten te verlichten en zo het vak aantrekkelijker te maken. Maar dat is bij lange na niet genoeg om de „noodsituatie” te verhelpen, klagen scholen en leraren. Ze vragen om een „noodpakket” van 423,5 miljoen euro voor volgend jaar.

De met Prinsjesdag gepresenteerde begroting stelde de schoolbesturen en vakbonden teleur. Maar het daaropvolgende Tweede Kamerdebat met de premier stemde hen toch hoopvol. Ze bespeurden een opening bij de premier, die wel wil kijken naar een eenmalig extraatje. Niet alleen oppositiepartijen, maar ook regeringspartijen zinspeelden bovendien op extra geld.

Komt het kabinet niet over de brug, dan willen de bonden op 6 november weer gaan staken. Die week buigt de Kamer zich over de onderwijsbegroting.