Nog twee dagen: Geurts (CDA) draagt SGP-das en Pechtold (D66) is een „flowerpowerhippie”

Een amicaal moment tussen GroenLinkslijsttrekker Klaver en zijn VVD-evenknie Rutte (l) tijdens het Debat van het Zuiden in Eindhoven waar zes lijsttrekkers met elkaar in debat gingen. beeld ANP, Martijn Beekman

Elke stem telt. Zo denken ook CDA, ChristenUnie en SGP. In diverse kranten en bladen plaatsen de partijen momenteel grote en minder grote advertenties. Een van die bladen is De Waarheidsvriend, een wekelijkse uitgave van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk. De SGP adverteerde in deze campagne drie keer in het bondsblad, het CDA tweemaal en in het laatste nummer was ook de ChristenUnie present.

Opmerkelijk dat SGP en CU in de advertentie hun voormannen, Van der Staaij en Segers, naar voren schuiven met een foto. Het CDA kiest ervoor om zittend Kamerlid Geurts uit Voorthuizen, de nummer 10 op de CDA-lijst, te promoten onder de lezers van De Waarheidsvriend. Geurts, voormalig varkenshouder en abonnee van deze krant, rekent zich tot de Gereformeerde Bond. Hij stemde in 2014 als enige van zijn fractie tegen een initiatiefwetsvoorstel van D66-Kamerlid Bergkamp om de zogenoemde enkelefeitconstructie uit de Algemene wet gelijke behandeling te halen. Daarin leek Geurts in ieder geval op CU en SGP.

Er is nog een overeenkomst tussen Geurts en Van der Staaij. Ds. H. van Ginkel uit Goes twitterde daar vorige week over, daags nadat De Waarheidsvriend bij de abonnees op de deurmat plofte. „Waarom heeft die CDA-politicus in de advertentie in @waarheidsvriend een (oranje) SGP-stropdas om? :-)”, vraagt de PKN-predikant zich af. Van der Staaij en zijn kompanen dragen op de meeste campagne-uitingen gewoontegetrouw een oranje das. Oranje is sinds jaar en dag de SGP-kleur. Het CDA kiest al sinds zijn ontstaan voor groen.

Ds. Ginkel was overigens niet de eerste die erover twitterde. Ene Aran Kok was het een week eerder ook al opgevallen. „Sinds wanneer heeft u een SGP-dasje?” vroeg hij aan Geurts. Zowel Kok als Van Ginkel kreeg van Geurts hetzelfde antwoord: „Hebben die alleenrecht op oranje? Het is een Gelderse stropdas ter promotie van de Hoge Veluwe. Zie #moeflon tekens.”

En inderdaad, wie goed kijkt ziet op de das van Geurts enkele kriebeltjes zitten die op de das van Van der Staaij ontbreken.

Verschil moet er zijn.