Minister Kaag schort steun aan Palestijnse hulporganisatie op

Minister Kaag. beeld ANP

Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) schort de steun aan de Palestijnse organisatie Union of Agricultural Work Committees (UAWC) op. Twee voormalige medewerkers worden verdacht van een bomaanslag in augustus vorig jaar waarbij een dode viel. Ze werden (deels) betaald door de UAWC met Nederlandse subsidie.

De twee verdachten van de aanslag zijn lid van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Dat staat op de EU-lijst van terroristische organisaties. Na hun arrestatie heeft de UAWC Nederland op de hoogte gesteld en beide verdachten ontslagen.

Het tweetal zou niet betrokken zijn geweest bij door Nederland gefinancierde projecten, maar nader onderzoek wees uit dat (een deel van hun) salaris is betaald met Nederlands geld. "Het kabinet betreurt het dat dit niet eerder duidelijk is geworden", schrijft Kaag aan de Kamer.

"Omdat zorgvuldig handelen op dit punt dermate belangrijk is heb ik besloten om extern onderzoek te laten verrichten naar eventuele banden tussen PFLP en UAWC en de wijze waarop UAWC invulling geeft aan het eigen beleid dat medewerkers politiek niet actief mogen zijn, alvorens een besluit kan volgen over de verdere samenwerking met UAWC", aldus de minister.

Andere landen gaan door met het steunen van de UAWC. Nederland financiert sinds 2007 programma's van de organisatie. Tussen 2017 en 2020 krijgt de UAWC 11,7 miljoen euro steun van Nederland. Ook krijgt het geld van onder meer de Europese Unie en Verenigde Naties. Er zijn volgens Kaag nooit aanwijzingen geweest dat de UAWC banden heeft met terreurgroepen.

ChristenUnie, SGP en PVV hadden Kamervragen over de zaak gesteld.