Minister Dekker erkent falen in zaak-Faber

Minister Dekker. beeld ANP

De overheid is „tekortgeschoten” bij het toezicht op Michael P., de zedenmisdadiger die in 2017 de 25-jarige Anne Faber vermoordde.

Dat zei minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) donderdag. Hij reageerde op publicatie van inspectierapporten en op een rapport van de Onderzoeksraads voor Veiligheid (OVV). De OVV komt onder meer met het vernietigende oordeel dat behandelaars van Michael P. geen weet hadden van diens zedenverleden.

De nadruk lag te veel op zorg voor Michael P. en te weinig op de veiligheid van de samenleving, concludeert de minister. „Deze conclusies zijn glashelder en schetsen een pijnlijk beeld. Dat alles moet enorm zwaar zijn voor de nabestaanden van Anne Faber.”

Dekker wil diverse maatregelen nemen om geklungel zoals rond P. te voorkomen. Er worden strengere eisen gesteld aan „uitplaatsing” naar een kliniek voor forenische zorg. „Dit wordt alleen mogelijk als er een compleet beeld is van de risico’s.” Ook wordt het gedetineerden die geen „volledige openheid van zaken” willen geven, lastiger gemaakt. Verder moeten gemeenten beter worden geïnformeerd over bijvoorbeeld verlof van zedenmisdadigers. Onder meer de SGP wil snel een debat.