„Meevallers gebruiken voor hervormingen”

Het kabinet doet er verstandig financiële meevallers niet aan te grijpen om meer uit te geven. Het geld kan beter worden gebruikt voor hervormingen die maken dat de economie in de toekomst beter tegen een stootje kan, bijvoorbeeld van de woning- en arbeidsmarkt, pensioenen en belastingen. Dat schrijft de Raad van State in haar voorjaarsrapportage over het begrotingsbeleid.

Volgens het belangrijke adviesorgaan voldeden de Nederlandse overheidsfinanciën vorig jaar aan de Europese begrotingsregels, en zal dat naar verwachting ook in 2019 en 2020 zo zijn. De economie blijft groeien, zij het in het wat lager tempo dan voorheen, en de overheid geeft nog steeds minder uit dan er binnenkomt.

„De Nederlandse overheidsfinanciën staan er goed voor, maar Nederland moet niet op zijn lauweren gaan rusten”, schrijft de Raad van State. Gelet op het begrotingsoverschot en de houdbaarheid van de staatsschuld op de langere termijn is Nederland nog altijd maar een ‘middenmoter’ in de Europese Unie.

De Raad van State vraagt daarnaast aandacht voor de belastingdruk. Die is volgens het adviesorgaan nu al „relatief hoog” en neemt dit jaar verder toe, onder meer door de hogere btw op de boodschappen en de gestegen belasting op energie. Dat kan het consumentenvertrouwen negatief beïnvloeden, aldus het rapport.