Meerderheid Kamer wil vuurwerk verder beperken

beeld ANP

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de verkoop en het afsteken van vuurwerk verder beperken. De komt omdat de PvdA en SP voor een strenger beleid kiezen.

Ronald van Raak (SP) vindt dat in elk geval "gevaarlijk knalvuurwerk" verboden moet worden. De politiek moet gaan kijken "welke soorten vuurwerk er in de toekomst nog wel verkocht en afgestoken mogen worden, en welke soorten niet meer", schrijft hij op de website van de partij.

De PvdA schaart zich achter het pleidooi van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. En als dat niet werkt "sluiten we een totaalverbod op al het vuurwerk ook niet uit", aldus Tweede Kamerlid Attje Kuiken in een verklaring maandag.

Er is in de Kamer nu een nipte meerderheid van 76 zetels om vuurwerk verder te beperken. Naast de PvdA en SP gaat het om de ChristenUnie, D66, GroenLinks, 50PLUS, SGP, Partij voor de Dieren, DENK en Van Kooten-Arissen.

Regeringspartijen VVD en CDA zijn nog niet zo ver. Maar in die partijen is wel een discussie gaande. Prominente VVD'ers, zoals burgemeester Johan Remkes van Den Haag en Jan van Zanen van Utrecht, roepen inmiddels op tot een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

Uit een steekproef onder de zeshonderd leden van het netwerk binnen de VVD dat zich actief bezighoudt met vraagstukken op gebied van justitie en veiligheid, blijkt een grote meerderheid (87 procent) voor een verbod op het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen te zijn. Een meerderheid (51 procent) van de ondervraagde leden is voor "een landelijk totaalverbod op de verkoop en het zelf afsteken van consumentenvuurwerk". De peiling wordt aan de VVD-fractie aangeboden "zodat zij deze kan meewegen in het bepalen van haar standpunt".

In de Kamer werken GroenLinks en Partij voor de Dieren aan een initiatiefwet om consumentenvuurwerk te verbieden. 50PLUS steunt een dergelijk verbod.