Kernreactor drie in Doel mag weer opstarten

Reactor drie van de Belgische kerncentrale in Doel bij Antwerpen mag weer opgestart worden. Dat heeft de Belgische nucleaire waakhond FANC uitbater Engie Electrabel laten weten. De reactor ligt sinds september vorig jaar stil.

Het beton in de plafonds en muren van een opslagbunker in het niet-nucleaire deel van het complex bleek te zijn aangetast. Daardoor kon de weerstand tegen een externe gebeurtenis, zoals een vliegtuiginslag, niet worden gegarandeerd, aldus FANC. De herstelwerkzaamheden duurden langer dan gepland omdat werd besloten een extra dakstructuur in het gebouw aan te brengen.

Volgens FANC is de veiligheid van de bunker nu weer in orde en kan de uitbater beginnen met de reactor op te starten.

De centrale vlak bij de Nederlandse grens telt vier reactoren. Buurlanden zijn bezorgd over de veiligheid, ook over de andere kerncentrale in België, in Tihange niet ver van Luik.

Reactor drie van Tihange ligt eveneens stil vanwege betonproblemen, sinds eind maart. Het gaat om het gewapend beton in een bunker in het niet-nucleaire gedeelte waarin de back-upsystemen zijn ondergebracht. Vorige week zijn er ook constructiefouten aan het licht gekomen.

FANC geeft pas groen licht voor de heropstart van Tihange 3 als de veiligheid van de bunker is gewaarborgd.