Kamer ziet weinig in aanhalen banden Turkije

De Tweede Kamer ziet weinig in het verder aanhalen van de banden met Turkije. Het kabinet zet in op het verdiepen van de relatie sinds de betrekkingen vorig jaar werden hersteld.

"Waarom de relatie verdiepen op dit moment terwijl er grote zorgen zijn", vroeg Joël Voordewind van regeringspartij ChristenUnie. Isabelle Diks (GroenLinks) zet er "grote vraagtekens" bij. Ook andere partijen uitten scherpe kritiek op Turkije. Alleen Selçuk Öztürk van DENK viel uit de toon. Hij vindt dat de Kamer een "obsessie heeft met interne Turkse aangelegenheden".

Blok snapt de zorgen over Turkije. Het land schendt de mensenrechten, heeft de persvrijheid ernstig beknot en de democratie ligt zwaar onder vuur. "We zien op veel terreinen achteruitgang. Dat is enorm zorgelijk."

Maar het uitbouwen van de relatie is nodig omdat anders het bedrijfsleven tekort wordt gedaan. Daarnaast zou ons land „enorm” aan invloed inboeten als het niet zou gebeuren. Door een intensieve relatie kan volgens Blok de Turkse regering op misstanden worden aangesproken.