Kamer wil testcapaciteit corona desnoods met dwang uitbreiden

Nederland moet desnoods dwangmiddelen inzetten om meer coronatesten in Nederland mogelijk te maken. Dat vinden veel partijen in de Tweede Kamer.

De Kamer debatteert donderdag weer over de coronacrisis. Veel Kamerleden wonden zich op over een verhaal van onderzoeksplatform Follow The Money over farmaceut Roche, het bedrijf dat de meeste apparatuur levert in Nederland die nodig is om coronatests uit te voeren. Het bedrijf kan niet voldoende leveren in de hele wereld, maar weigert tegelijkertijd het recept vrij te geven voor een vloeistof die nodig is voor de tests, aldus FTM.

Als Roche niet kan leveren, dan moet het Zwitserse bedrijf maar over de brug komen met de formules, luidde het bij zowel coalitie- als oppositiepartijen. „Ik wil dat het kabinet toezegt alles in te zetten, waaronder dwang, om maximaal te testen”, zei PvdA-voorman Lodewijk Asscher.

Het kabinet wees er eerder al op dat minister van Economische Zaken Eric Wiebes een vergunning kan geven om een patent opzij te zetten als dat in het algemeen belang is. Nederland spant zich tot het uiterste in om te voorkomen dat een bedrijf of land het monopolie krijgt op bijvoorbeeld een vaccin tegen het coronavirus, beloofde het kabinet. Zo nodig komt het met noodmaatregelen.

Maar het kabinet wil wel „terughoudendheid betrachten”, schreef het woensdag in een Kamerbrief. In de hoop dat „de solidariteitsgedachte” ertoe leidt dat bedrijven er zelf voor zorgen dat zware maatregelen niet nodig zijn.