Kamer houdt argwaan over buitenlandse rol 5G

beeld EPA

De Tweede Kamer houdt grote argwaan over de mogelijke rol van buitenlandse technologiebedrijven bij de aanleg van 5G. Maar voor bijvoorbeeld het uitsluiten van Huawei of andere Chinese bedrijven schrikt de Kamer vooralsnog terug.

Het kabinet laat nog onderzoeken hoe het nieuwe telefoonnetwerk kan worden gevrijwaard van spionage en sabotage. De werkgroep onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, die onder meer moet adviseren met welke ondernemingen Nederland veilig in zee zou kunnen, brengt volgende maand verslag uit.

De Kamer probeert het kabinet in afwachting van dat onderzoek tot nog grotere voorzichtigheid te dwingen dan verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer al zegt te betrachten. Regeringspartijen VVD en D66 willen dat het kabinet de veiligheidseisen voor de aanleg van 5G aanscherpt. Dat moet „onveilige buitenlandse invloeden zoveel mogelijk beperken”. Samen met coalitiepartners CDA en ChristenUnie vroegen ze ook „geen onomkeerbare stappen” te nemen zolang het onderzoek er niet ligt.

Dat is precies wat het kabinet zelf al doet, stelt Keijzer.