Kamer hamert op opschalen ic-capaciteit

De Tweede Kamer wil van het kabinet meer duidelijkheid over de vergroting van de ic-capaciteit om ernstig zieke coronapatiënten te kunnen behandelen. Op 1 april zijn er naar verwachting 1600 ic-plekken nodig, maar de vraag leeft vooral hoe dat moet gebeuren. Meerdere partijen dringen tijdens het debat donderdag ook aan op een centrale aansturing bij de verspreiding van deze patiënten over alle ziekenhuizen.

Vooral in Brabant is de situatie in de ziekenhuizen nijpend. De partijen wijzen op de piek in ernstig zieke mensen die in april en mei wordt verwacht.

Ook dringt de Kamer opnieuw aan op meer beschermingsmiddelen voor zorgverleners en meer testcapaciteit. PvdA-leider Lodewijk Asscher zei dat nu al weken bekend is dat er tekorten zijn, maar hij hoort nog te weinig over de manier waarop dit wordt opgelost.

Alle partijen waren kritisch over de persconferentie maandag waarin het kabinet strengere aanvullende maatregelen bekendmaakte. De informatie leidde tot veel verwarring, terwijl in deze crisissituatie helderheid noodzakelijk is. Zo was niet duidelijk welke maatregelen en beperkingen tot 6 april zouden duren en welke tot 1 juni en hoe die zich tot elkaar verhouden.

Foutjes maken in deze situatie is menselijk, maar het is wel van belang dit snel recht te zetten, zei D66-leider Rob Jetten. Ook het CDA vindt dat de communicatie van het kabinet beter moet: dan maar de persconferentie een paar uur later, aldus Pieter Heerma.

Los van deze kritiek is er steun voor de corona-maatregelen van het kabinet. Alleen de PVV en FvD vonden dat de aanscherpingen van de maatregelen veel eerder hadden moeten worden doorgevoerd. „Daadkracht in slowmotion waardoor tijdverspilling is ontstaan en te veel mensen onnodig zijn besmet”, zei PVV-leider Geert Wilders, die het liefst een totale lockdown wil.