Kamer ernstig bezorgd over ICT-kosten NVWA

De Tweede Kamer is ernstig bezorgd over de overschrijding van de ICT-kosten bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De vernieuwing kost 59 miljoen euro meer dan begroot. Jaco Geurts (CDA) spreekt van een „bizarre overschrijding”.

PvdA’er William Moorlag heeft „grote zorg of de organisatie nog ‘in control’ is”. Het CDA en de ChristenUnie vragen zich af of met het bedrag dat nu voor de ICT-vernieuwing is gereserveerd „het einde wel in zicht is”. VVD’er Helma Lodders spreekt van een „ICT-debacle” en van „hardnekkige problemen”.

De aanpak van de ICT was oorspronkelijk gepland op 36 miljoen, maar komt nu uit op 95 miljoen. Ook duurt het project veel langer. „Er is veel te optimistisch geraamd”, aldus minister Carola Schouten (Landbouw) die ook nog met „organisatorische risico’s” bij de NVWA zit ter hoogte van 22 miljoen. Ze is „verbijsterd over de getallen”.

Het bureau dat toezicht houdt op ICT-projecten van de Rijksoverheid (BIT) gaat nu uitzoeken of de ramingen van de overschrijding kloppen en hoe die omlaag kan worden gebracht, zegt de minister. Dat rapport komt in het najaar. Ze wil er alles aan doen om de kosten omlaag te brengen. „Dat is mijn hoogste doel.”

De NVWA is al jaren aan het hervormen en het aantal medewerkers is flink afgenomen. Lodders zei in een Kamerdebat over de NVWA dat het takenpakket van de organisatie te groot is. Zij wil dat „serieus” wordt onderzocht of „simpele taken” kunnen worden afgestoten naar de particuliere sector.

Volgens Laura Bromet (GroenLinks) en Frank Futselaar (SP) heeft de NVWA meer mensen nodig. Als Schouten de kostenoverschrijding voor ICT kan beperken, wil ze kijken of ze dat vrijgekomen geld in inspecties kan investeren, zei ze in de Kamer. Er vallen volgens haar door de financiële tegenvaller geen gaten in de taken van de NVWA.