Justitie komt met cijfers over incidenten jaarwisseling

Een door vuurwerk vernield bushokje in Amsterdam. beeld ANP, Robin Utrecht

Het ministerie van Justitie en Veiligheid brengt vrijdag de definitieve cijfers naar buiten over de incidenten die tijdens de jaarwisseling plaatsvonden. Minister Ferd Grapperhaus zei vorige maand in de aanloop naar de oudejaarsviering maatregelen niet uit te sluiten, als het blijft misgaan bij de jaarwisseling.

De cijfers zouden de voorstanders van een vuurwerkverbod extra munitie kunnen verschaffen. Sinds kort is een nipte meerderheid in de Tweede Kamer voor een verbod op riskant vuurwerk. Wat daar precies onder zou moeten vallen, daarover verschillen de voorstanders van mening. Maar zowel knalvuurwerk als vuurpijlen worden genoemd.

De roep om een verbod wordt de laatste tijd steeds luider. Hulpverleners als politie en brandweer pleiten er al langer voor, en steeds meer burgemeesters schaarden zich deze maand achter het pleidooi. Onder hen ook VVD’ers. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid is voor een verbod.

Volgens korpschef Erik Akerboom werden afgelopen jaarwisseling opnieuw meer agenten belaagd met vuurwerk. Ook hulpverleners en journalisten werden doelwit.

In de coalitie zijn CDA en VVD zijn nog steeds tegen een verbod. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zei na de jaarwisseling niet „doof en blind te zijn” voor de signalen, maar alleen een verbod te willen als het helpt bij het terugdringen van letsel en agressie.