Geen misstand benoeming Huis Klokkenluiders

Er is geen misstand geweest bij de benoeming van Wilbert Tomesen vorig jaar zomer tot nieuwe voorzitter van het Huis voor Klokkenluiders. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek, aldus minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.

In september kreeg de minister melding over een misstand bij de benoeming. Daarop werd de commissie-Biesheuvel ingesteld. Die concludeert nu dat de vacature voor een voorzitter "op een open en eerlijke wijze is vervuld".

Wel moet er volgens de commissie in de toekomst een onafhankelijk persoon betrokken worden bij de selectie van het nieuwe bestuur van het Huis. Ook moet er beter worden gekeken naar nevenactiviteiten van toekomstige bestuurders. Ollongren neemt beide aanbevelingen over.

De Nationale Ombudsman had in maart al besloten een melding over een misstand over het algemeen functioneren van het Huis niet te onderzoeken. Hij zag geen aanleiding voor een onderzoek.

Het Huis voor Klokkenluiders moet mensen te helpen als zij misstanden bij hun bedrijf of bij de overheid willen melden. De instelling is in 2016 opgericht en kende de nodige opstartproblemen. Dat leidde onder meer tot het aftreden van het bestuur.