Extra staatssecretaris voor falende fiscus

De afgetreden Menno Snel. beeld ANP

Het ministerie van Financiën krijgt een extra staatssecretaris om de problemen bij de Belastingdienst op te lossen. De taken van de afgetreden Menno Snel zijn te zwaar voor één opvolger, vinden de regeringspartijen.

D66, de partij van de opgestapte Snel, mag twee kandidaten voordragen. De ene staatssecretaris gaat zich ontfermen over het innen van belastingen en de hervorming van het belastingstelsel. De ander wordt verantwoordelijk voor de uitbetaling van toeslagen en voor de douane.

Rob Jetten, de leider van D66 in de Tweede Kamer, gaat „nu eerst aan de slag om zo snel mogelijk twee geschikte kandidaten te vinden”. Die staan vervolgens voor „een van de meest ingewikkelde” klussen binnen dit kabinet, zegt Jetten. Hij hoopt „dat we zo snel mogelijk vanuit het kabinet voorstellen krijgen om het toeslagensysteem te versimpelen”.

Afgelopen weekeinde kondigde minister van Financiën Wopke Hoekstra al aan dat de Belastingdienst wordt opgeknipt. De afdelingen Toeslagen en Douane worden zelfstandige diensten.

De staatssecretaris die zich gaat richting op de toeslagen en de douane gaat „aan de gang met richting geven aan de oplossing. Dat wordt veel en belangrijk werk”, zei Hoekstra.

Over de hervorming van het stelsel temperde de minister wel meteen de verwachtingen. „De echte transfer naar een nieuw stelsel, zoals ik en de meerderheid van de Tweede Kamer willen, dat is echt een proces van jaren. Juist om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe brokken ontstaan.”

Jetten benadrukte maandagochtend dat er een oplossing moet komen voor door de fiscus gedupeerde ouders, maar dat ook nieuwe belastingwetgeving als de vliegtaks en de CO2-heffing niet mag blijven liggen.