Eerste Kamer achter beperkt boerkaverbod

Nikaabdraagsters wonen in 2016 debat in Tweede Kamer bij, beeld ANP, Bas Czerwinski.I

Net als eerder de Tweede Kamer stemt ook de Senaat in met het door het kabinet voorgestelde verbod op gezichtsbedekkende kleding in scholen, in het openbaar vervoer, in ziekenhuizen en in overheidsgebouwen.

Dat bleek dinsdag, toen de Eerste Kamer over het wetsvoorstel debatteerde. Behalve de linkse oppositiepartijen ziet ook regeringspartij D66 weinig in het voorstel, waar ook de Raad van State erg kritisch over was. Voor het verbod zijn VVD, CDA, PVV, ChristenUnie en SGP. Die partijen zijn samen goed voor een meerderheid in de Senaat, die dinsdag over het wetsvoorstel zal stemmen.

De wet verbiedt het dragen van boerka’s, nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen op een aantal welomschreven plaatsen. Op straat mag de gezichtsbedekkende kleding wel worden gedragen.

SGP-senator Schalk zou liever nog een stapje verder gaan. Hij diende dinsdag een motie in die het kabinet vraagt om te onderzoeken of het wenselijk is om gezichtsbedekkende ook te verbieden bij demonstraties.

Volgens Schalk zou zo’n verbod, dat wellicht in het boerkaverbod onderbracht moet worden of in de Wet openbare manifestaties, burgemeesters enorm kunnen helpen. Die moeten nu nog, voor elke demonstratie waarbij zij op het punt van gezichtsbedekkende kleding moeilijkheden verwachten, een aparte aanvraag doen om die kleding te verbieden. Schalk: „Wij zouden dit liever omdraaien en standaard verboden zien, waarbij er dan altijd uitzonderingen gemaakt kunnen worden voor bijvoorbeeld een ludieke actie.”

Schalk kreeg voor zijn voorstel de steun van VVD en CDA. Samen met ChristenUnie en PVV zou dat genoeg zijn voor een meerderheid. De PVV wilde dinsdag echter nog geen duidelijkheid geven.