Drugsaanpak speerpunt in CDA-campagne

Buma. beeld ANP, Bart Maat

’s-HERTOGENBOSCH. Het nieuwe kabinet dat straks na de verkiezingen aantreedt, moet met allerlei onorthodoxe maatregelen veel steviger inzetten op zware, drugsgerelateerde criminaliteit.

Dat betoogde CDA-leider Buma dinsdag tijdens een campagne­bezoek aan Den Bosch.

Onder meer in Brabant en Limburg floreren de teelt en de export van drugs volgens Buma welig. Drugsbendes dwingen steeds meer burgers en onder­nemers om de teelt en de export te faciliteren. Daarnaast nemen in veel woonwijken de onveiligheid en de overlast rond het illegaal kweken van wiet toe.

Het kabinetsbeleid heeft volgens Buma averechts uitgewerkt. Hij wijst op capaciteitsproblemen en onderbezetting bij de politie, vooral in de buitengebieden. Van de belofte dat justitie sterker zou inzetten op het ontnemen van door drugshandel verkregen, illegaal vermogen van criminelen, is volgens hem niets terechtgekomen. De opbrengst van de ont­nemingsacties zou ten goede komen aan provincies zoals Brabant die na het dumpen van vaten drugsafval vaak hoge kosten moeten maken voor het opruimen. „Daar is niets van terechtgekomen”, aldus Buma dinsdag.

Ook PvdA-burgemeester Depla van Breda zei dinsdag dat het kabinet te weinig in het plukken van gearresteerde drugs­criminelen heeft geïnvesteerd.