Dijkhoff: Partijbelang boven eigenbelang

Dijkhoff. beeld ANP

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff ziet toch af van 37.000 euro wachtgeld per jaar. De werkelijke reden van zijn besluit, houdt hij achter de kiezen.

Dijkhoff lag sinds vorige week onder vuur toen uit mediapublicaties bleek dat hij jaarlijks veel wachtgeld kreeg omdat hij in de vorige kabinetsperiode staatssecretaris en minister was.

Vorige week verdedigde de liberaal zijn besluit om het wachtgeld te incasseren, te vuur en te zwaard. Dinsdag tapte Dijkhoff uit een ander vaatje. Hij ziet toch af van het wachtgeld. Hij houdt vol dat hij er recht op heeft, maar hij heeft gemerkt dat er behoefte bestaat aan een inhoudelijk debat over deze regeling. Dijkhoff vindt dat zijn fractie „op inhoud het debat moet kunnen voeren, zonder iedere keer aangesproken te worden op mijn persoonlijk keuze”.

Dijkhoff gaat de omstreden wachtgelduitkering voortaan elke maand terugstorten. Eigenlijk wil hij de uitbetaling van de toelage alleen laten stopzetten, maar dat is volgens de wet niet mogelijk. Dat kan alleen in het geval Dijkhoff alle ontvangen bedragen tot nu toe terugstort. Maar dat wil hij niet.

Ook VVD-Kamerlid Weverling ziet verder af van wachtgeld, zo maakte hij dinsdag bekend. Weverling ontving wachtgeld omdat hij als wethouder een hoger salaris kreeg dan nu als Kamerlid.

Dijkhoff gaat wel een onterecht ontvangen reiskostenvergoeding terugstorten. Hij streek de afgelopen jaren 4900 euro reiskosten op die hij in de praktijk niet maakte, zo onthulde HP De Tijd dinsdag. De VVD’er heeft een auto met chauffeur tot zijn beschikking en heeft daarom geen recht op een aparte reiskostenvergoeding.

Dijkhoff gebruikte dinsdag veel woorden om zijn nieuwe benadering te onderbouwen. Maar de echte reden noemde hij niet. De VVD is al jaren de grootste partij, maar de laatste weken keldert de partij in de peilingen. Opiniepeiler Maurice de Hond legde begin deze week een directe relatie tussen het verlies van de VVD en de wachtgeldaffaire. Vandaar dat Dijkhoff nu ijlings op zijn schreden terugkeert. Het partijbelang gaat hem kennelijk toch boven eigenbelang.