Dijkhoff: klimaatakkoord niet zomaar uitvoeren

Dijkhoff. beeld ANP

De VVD is niet van plan het in december gepresenteerde klimaatakkoord op alle punten uit te voeren. „Het is niet míjn akkoord!”, zegt fractievoorzitter Klaas Dijkhoff over wat hij noemt een „polderpoging” in een interview met De Telegraaf. „D66 heeft al voordat het akkoord er was gezegd: het kabinet moet het gewoon uitvoeren. Nou dat ga ik niet doen.”

Dijkhoff vreest voor „de effecten op de portemonnee van gewone mensen” en wil de doorrekeningen van de voorstellen afwachten. „Als we gruwelijke mazzel hadden gehad, was er een prachtig plan van de klimaattafels gekomen waardoor de effecten voor huishoudens draagbaar zouden zijn en netjes verdeeld. Nou dat is niet zo”, zegt hij in de krant. „Bedankt voor het advies en het harde werk, maar de kans dat ik het akkoord letterlijk uit ga voeren is nihil.”

Dijkhoff hekelt daarnaast de ‘drammende’ opstelling van coalitiepartijen D66 en ChristenUnie, die in zijn ogen „een lichtend voorbeeld” van Nederland willen maken. „Als Jesse Klaver van GroenLinks op tv praat over het klimaat dan daalt het draagvlak met één procent. Rob Jetten (D66) is dat nu ook aan het doen. Hij is nu aan het drammen, ja.”

Het klimaatakkoord bevat zo’n zeshonderd maatregelen, variërend van het duurzamer maken van woningen tot het stimuleren van auto’s die geen CO2 uitstoten en energiebesparing door de industrie. Het kwam tot stand na langdurige onderhandelingen, waarbij tientallen belanghebbende partijen betrokken waren.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers benadrukt dat de VVD de afspraken over het klimaatbeleid moet nakomen. „Ik gun collega Dijkhoff zijn oneliner in De Telegraaf, maar we kunnen een gemaakte afspraak niet breken.”

In die krant zegt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff dat er „pittige” gesprekken in de coalitie komen over het vorige maand gepresenteerde klimaatakkoord. „De kans dat ik het akkoord letterlijk uit ga voeren is nihil.” De coalitiepartijen verschillen van mening over de aanpak. In het regeerakkoord is afgesproken om de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent terug te dringen.

„We hebben afgesproken dat we schone, zelf opgewekte energie willen, dat we de wereld beter willen achterlaten voor onze kinderen, dat we mensen willen helpen bij het maken van de overstap naar duurzaamheid. Dat het klimaatakkoord dus ook rechtvaardig moet zijn. Dat zijn de afspraken, dat is waar het om draait, dat is wat we dus ook gewoon gaan doen. Ook Klaas Dijkhoff heeft zich daar aan te houden”, laat Segers weten.

Het is belangrijk dat de VVD nu ook ziet dat het klimaatakkoord niet heilig is en dat het kabinet zelf keuzes moet maken om te zorgen dat de rekening voor gewone burgers betaalbaar blijft.” Dat laat CDA-leider Sybrand Buma weten in reactie op de uitlatingen van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff over het klimaatakkoord.