D66 ziet politieke profileringsdrang bij VVD

D66-leider Rob Jetten ziet in de uitspraken van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff over het klimaatakkoord „politieke profileringsdrang in campagnetijd” die hij „niet zo serieus” kan nemen.

In de Telegraaf zegt de VVD’er het klimaatakkoord niet zomaar te gaan uitvoeren en hekelt de ‘drammende’ opstelling in deze zaak van coalitiepartner D66. Het wordt volgens Dijkhoff nog „pittig” in de coalitie om het groene beleid te bepalen. „De coalitie kan hier zakelijk goed over praten onderling, maar ligt qua standpunten wel behoorlijk uit elkaar.”

De D66-voorman wil de VVD aan de afspraken van het regeerakkoord houden. „De aanpak van de klimaatcrisis gaat over de toekomst van onze kinderen. Daarom heb ik afspraken met de heer Dijkhoff. Halvering van de uitstoot in 2030 en een eerlijke verdeling van de lasten. Daar houd ik hem aan. Een man een man, een woord een woord”, aldus Jetten.

In maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten die daarna de Eerste Kamer kiezen. Volgens peilingen is de kans groot dat het kabinet dan zijn meerderheid van een zetel dan verliest. Tijdens de campagne zal klimaat een belangrijk thema zijn. Rechtse oppositiepartijen vinden het klimaatbeleid van het kabinet overdreven en veel te duur, terwijl linkse oppositiepartijen juist een ambitieuzer klimaatbeleid wensen.

Meer dan honderd partijen van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties hebben bijna een jaar onderhandeld aan zogenoemde klimaattafels over plannen om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Vorige maand presenteerden ze hun voorstellen.

Na de presentatie zei premier Mark Rutte te verwachten dat het kabinet weinig reden heeft om de voorstellen naast zich neer te leggen. Maar de doorrekening ervan moet volgens hem aantonen of ze haalbaar zijn.