D66: Hoge aantal besmette nertsenfokkerijen ‘wel erg toevallig’

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot vindt het „wel erg toevallig” dat ondanks de coronamaatregelen er nog zo veel besmettingen bij nertsenfokkerijen worden aangetroffen. Hij wil dat landbouwminister Carola Schouten gaat onderzoeken of fokkers opzettelijk de regels overtreden, omdat zij een „ruime schadeloosstelling” krijgen als hun nertsen vanwege corona geruimd worden.

De Groot vindt dit „mogelijk een perverse prikkel”. Hij wil dat de regeling voor nertsenfokkerijen wordt gelijkgetrokken met die uit andere sectoren, zoals de horeca. „Gelijke monniken, gelijke kappen”, zegt de D66’er.

Directeur Wim Verhagen van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) noemt de opmerkingen van De Groot „insinuerend, suggestief en een stoot onder de gordel van een sector die het toch al zo moeilijk heeft”.

Inmiddels zijn bij meer dan veertig bedrijven besmette dieren aangetroffen. Vorige maand adviseerden deskundigen preventief alle fokkerijen te ruimen als na half augustus weer nieuwe besmettingen aan het licht zouden komen. Dit wel op voorwaarde dat de verspreiding van het virus onder mensen dan ongeveer hetzelfde zou zijn als half juli.

Schouten heeft een nieuw advies gekregen omdat het aantal besmettingen onder mensen inmiddels fors hoger ligt. Ze moet nog besluiten wat ze met dit nieuwe advies gaat doen. De Groot roept de minister op „nu echt te handelen”.