CU-jongeren heten Brinkman (PVV) welkom

Brinkman. Foto ANP ANP

DEN HAAG – ChristenUniejongerenorganisatie PerspectieF heeft PVV-Kamerlid Brinkman uitgenodigd voor haar najaarscongres om daar met jongeren in gesprek te gaan, nu een bijeenkomst voor PVV-jongeren in het water dreigt te vallen.

De PVV-fractie heeft dinsdag tijdens haar wekelijkse fractievergadering strikte eisen gesteld aan het organiseren van een PVV-jongerendag door Brinkman. Zijn collega’s willen daarmee alleen instemmen als er maximaal 200 jongeren worden toegelaten en als er geen pers bij de bijeenkomst mag zijn.

Voor Brinkman zijn die eisen onaanvaardbaar. „Dit is weer terug naar de oude PVV, terwijl we juist een klein beetje beter op weg waren”, zei het Kamerlid gisterenmiddag. Hij strijdt al langere tijd voor meer openheid in en democratisering van de PVV.

Door de kaders die de fractie aan een jongerendag heeft gesteld, „trap je de pers er uit, gaan de luiken dicht en gaan we op z’n Noord-Koreaans met elkaar over democratisering praten”, aldus Brinkman.

Zijn initiatieven voor een meer transparantie in de PVV kregen tot nu toe geen steun van PVV-leider Wilders. Die herinnert zich nog maar al te goed de heisa enkele jaren terug rond de LPF, de partij van wijlen Pim Fortuyn. Een dergelijk scenario wil Wilders hoe dan ook voorkomen.

Omdat Brinkman zich niet wil houden aan de eisen van zijn fractie, gaat hij volgend jaar zelf een jongerendag organiseren in Noord-Holland. Brinkman is daar voorzitter van de PVV-Statenfractie.

In het tv-programma De Wereld Draait Door erkende Brinkman gisteren dat hij met die werkwijze de partijdiscipline binnen de PVV saboteert. „Ook sabotage is gewoon een geoorloofd politiek middel om je doel te bereiken”, zei Brinkman.

De opstelling van de fractie is voor hem geen reden op te stappen. „Ik ben geen quitter. Ik wil er juist voor zorgen dat de PVV over honderd jaar nog bestaat.”

CU-jongerenorganisatie PerspectieF heeft Brinkman dinsdag uitgenodigd volgende week aanwezig te zijn op haar najaarscongres. „Bij ons geldt geen deelnemerslimiet”, aldus PerspectieF-voorzitter Heij. „Op ons congres kan hij met jongeren in gesprek gaan over bijvoorbeeld het ritueel slachten en het immigratiethema, zodat de PVV-fractie weer met oog voor de toekomst aan de slag kan.”