Cruciale onderhandelingen over pulsvisserij

Pulsvisserij
beeld ANP

In het Europees Parlement in Straatsburg wordt woensdag onderhandeld over het lot van de Nederlandse pulsvissers. Dat zij moeten stoppen met deze techniek staat vrijwel vast. De vraag is vooral wanneer, en of er een overgangsperiode komt.

Onderhandelaars van het parlement, de EU-lidstaten en de Europese Commissie komen vanaf 15.00 uur uur bijeen met als doel een akkoord te sluiten over welke technische hulpmiddelen zijn toegestaan in de visserij. Sommige Europarlementariërs willen dat het totaalverbod op de pulsvisserij al in juli ingaat, terwijl de lidstaten de onderhandelingen ingaan met 2022 als einddatum. Nederland hoopt op een zo lang mogelijke overgangsperiode.

Volgens de huidige EU-regels mag maximaal 5 procent van de kottersvloot worden ingezet voor de pulsvisserij. Nederland heeft daarbovenop nog vergunningen uitgegeven voor onderzoeksdoeleinden en zit hier ver boven. Momenteel hebben 79 Nederlandse kotters toestemming om platvis te vangen met behulp van elektrische schokjes. Volgens de vissers betekent een verbod voor hen een ramp. Ze zeggen een verbod ook niet te accepteren.

Minister Carola Schouten (Visserij) is woensdag in Urk en spreekt daar met vissers. Schouten kondigde dinsdag al aan dat als de pulsvisserij wordt verboden de Nederlandse vissers kunnen rekenen op geld van het kabinet om over te stappen op nieuwe technieken.

70088111Politiek steunt Urkers, maar kan weinig voor ze betekenen

ANP-56640848Minister: pulsvisser helpen met innovatiegeld

ANP-70084714Minister Schouten naar biddagdienst in Ichthuskerk Urk

2019-02-12-ECON2-vissers-6-FC_webPulskorverbod als dreigende wolk boven Urk

ANP-57771167Vissers in Den Haag voor behoud pulsvisserij